visie

kind en begeleider in het keukentje

Het nijntje museum is al sinds de opening in februari 2016 hét museum waar peuters en kleuters hun wereld kunnen ontdekken. De filosofie van Dick Bruna (1927-2017) om kinderen een veilige wereld te bieden waarin ze zelfstandig op onderzoek kunnen gaan, is leidend voor de museuminrichting. ‘Ontdek jouw wereld met nijntje en haar vriendjes’ is onze slogan.

De gedachte achter de opzet van het museum is dat mensen functioneren op basis van hun geheugen (cultuur in de Spiegel, B. van Heusden). In het geheugen slaat een mens alle herinneringen en ervaringen op die hij in zijn leven opdoet, en die hij gebruikt om de wereld om hem heen te duiden, te kunnen begrijpen en om zich zo in die wereld te kunnen handhaven. Hoe groter zijn geheugenbibliotheek is, hoe beter hem dat afgaat. En hoe vroeger hij begint met het opbouwen van die bibliotheek, des te beter hij zich ontwikkelt tot een evenwichtig, sociaal en zelfstandig mens.

Het nijntje museum is zo opgezet dat een kind veel ervaringen opdoet en herinneringen aanmaakt en dus tijdens het bezoek flink werkt aan de opbouw en versteviging van zijn geheugenbibliotheek. Spelenderwijs volgen de kinderen hun eigen nieuwsgierigheid. De manier waarop peuters en kleuters het beste leren, is door zelf te ervaren. De rol van de ouders en begeleiders is daarbij van cruciaal belang: jonge kinderen leren het beste samen met de mensen om hen heen.

De themaruimten zijn daarom uitgewerkt met veel analoge, mechanische en zintuiglijke spelelementen waarmee échte ervaringen worden opgedaan. De thema’s zijn gekozen op hun culturele waarde en de herkenbaarheid voor kinderen, zoals het huis van nijntje, de dokter, de winkel en de boerderij.

Het nijntje museum staat garant voor een uitgebreide culturele ontdekkingstocht door de wereld van nijntje, die tevens de eigen wereld van de kinderen is. Zij onderzoeken er hun eigen cultuur aan de hand van de herkenbare en geliefde kunstwerken van Dick Bruna. In het nijntje museum worden kinderen wereldwijs met nijntje.

‘Ik wil niet belerend zijn, ik wil dat het gewoon leuk is voor een kind.’
Dick Bruna (1927-2017)
dick bruna

nijntje museum
agnietenstraat 2
3512 xb utrecht
info@nijntjemuseum.nl

ma gesloten

di t/m zo 10:00 - 17:00

Illustrations Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953 – 2024

nijntje
pootje